midweek stichting klassiek leek noorderblik

Interview met Stichting Klassiek Leek – Midweek 8 juli 2015

LEEK – In de laatste jaren is Jan Slomp zeer actief geweest met het organiseren van Klassieke concerten in Leek en omgeving.
Sinds kort heeft Slomp ook een officiële stichting opgericht: Stichting Klassiek Leek.

door Merijn Slagter

Sinds 12 maart van dit jaar is Stichting Klassiek Leek officieel geworden en dat maakt Jan Slomp trots. Hij is zelf niet alleen voorzitter, maar organisator van de stichting. De aanleiding om de stichting op te richten was voor Jan een optelsommetje, zo legt hij uit.

Opleven

,,Ik ben zelf jarenlang werkzaam geweest als zorgmanager in zorgcentrum Vredewold. Tijdens mijn werk daar heb ik als privépersoon mijn hobby, het maken van muziek, vaak ingezet om de cliënten van het zorgcentrum een plezierige middag te bezorgen. Zo heeft de beste balalaikaspeler – een Russisch snaarinstrument – van de wereld opgetreden in Vredewold, evenals het befaamde Crimean Choir uit Oekraïne. De financiële middelen van zorgcentra zijn voor dit soort activiteiten zo beperkt, dat wanneer je een artiest van naam een concert wilt laten verzorgen, je bent aangewezen op financiële middelen van buitenaf. Nu is al gebleken dat muziek en diverse onderzoeken al hebben aangetoond dat muziek een geweldig middel is om ouderen naast een plezierige middag ook een actieve middag of avond te laten beleven. Ouderen die lijden aan dementie zie je helemaal opleven wanneer ze in aanraking komen met muziek. Juist om deze reden hebben we met drie initiatiefnemers bedacht dat voor deze activiteiten een stichting zou moeten worden opgericht met als doel concerten te verzorgen in de centra binnen de gezondheidszorg”, geeft Slomp aan.

Beroep op bedrijfsleven

Dat het oprichten van Stichting Klassiek Leek bijdraagt in de missie om ouderen in zorgcentra wat op te fleuren, is inmiddels al gebleken. Bovendien kunnen de concerten tegen een laag tarief worden aangeboden aan zorgcentra. Wel geeft Slomp aan dat hij zich er bewust van is dat er financiële middelen nodig zijn om dergelijke concerten te organiseren. ,,Daarvoor willen we een beroep doen op het bedrijfsleven met een verzoek om één of meerdere concerten te sponsoren en natuurlijk zijn ook giften zeer welkom. En hoewel onze stichtingsnaam aangeeft dat we opereren vanuit Leek, kijken we ook zeker verder dan de gemeentegrenzen. Het doel is om alle zorgcentra in Noord-Nederland te bereiken. We willen met Stichting Klassiek Leek diverse zorgcentra in het noorden per mail benaderen met tekst en uitleg over het doel van onze stichting. De zorgcentra kunnen daarbij aangeven of ze belangstelling hebben voor ons aanbod met concerten. Wel willen we onze hand niet overspelen. Daarom beperken we ons in eerste instantie tot het Westerkwartier en Noordenveld, met een knipoog naar de stad Groningen.”

Muziekensembles

Slomp hoopt namens Stichting Klassiek Leek dat niet alleen de stichting zelf bijdraagt om concerten neer te zetten in gezondheidscentra. Artiesten kunnen zich wat hem betreft ook aanmelden. ,,Graag zelfs”, lacht Slomp. ,,Er zit echter wel een ‘maar’ aanvast, want vaak is de ruimte waar optredens plaatsvinden niet enorm groot. Vandaar dat we ensembles, groepen artiesten of koren vragen om zich aan te melden met maximaal dertig personen Voor muziekensembles, die veel instrumenten met zich meedragen, denken we aan ensembles van maximaal vijftien personen. Maar als muziekartiesten zich aanmelden, is dat sowieso al geweldig. Daarmee kunnen we hopelijk veel zorgcentra een vrolijke noot bezorgen.”

Foto: noorderblik.nl

Geplaatst in concerten, in de pers en getagd met , , .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *